In de therapie met chinese kruiden wordt voornamelijk gewerkt met patentformules die worden besteld bij Dragon Herbs Nijmegen. Deze leverancier staat garant voor de goede kwaliteit van haar producten. Chinese kruiden zijn niet goedkoop (ongeveer € 25,- per kuur), en worden doorgaans niet door ziektekostenverzekeringen vergoed. De kruiden smaken niet altijd even lekker, soms zelfs uitgesproken vies. Per cliënt wordt gezocht naar de meest geschikte wijze van innemen (losse kruiden, tabletten, capsules, druppels), en bij kinderen wordt doorgaans voor druppels gekozen. Uw therapeut let op eventuele interacties met westers reguliere medicijnen; bij het gebruik van standaardformules is het de ervaring dat chinese kruiden met goed resultaat kunnen worden ingenomen naast westerse medicijnen. Sommige mensen echter hebben moeite met het verteren van chinese kruiden, dit kan zich uiten in klachten als misselijkheid of diarree. Treden dit soort ongewenste reacties op, neem dan contact op met uw therapeut. Er wordt dan gezocht naar een andere formule, dosering of vorm (druppels geven de minste problemen).

De kruidengeneeskunde kan gezien worden als een zelfstandige behandelmethode binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde. De westerse mens staat doorgaans vreemd tegenover de apothekerskruiden uit China, maar vele kruiden, zoals chrysant, magnolia, forsythia, kamperfoelie, gardenia, meidoorn, kwee en munt, vinden we ook in onze tuinen. De historische wortels van onze westerse farmacologie liggen tenslotte ook in kruidengeneeskunde. Aspirine werd oorspronkelijk gemaakt van de bast van wilgenbomen, morfine van papaverzaad, penicilline van schimmel, kinine van de bast van de kinaboom en digitalis van de bladeren van het vingerhoedskruid. Farmaceutische laboratoria halen nog steeds werkzame ingrediënten uit plantaardig materiaal.

Chinese kruidengeneeskunde heeft zich ontwikkeld vanuit de volksgeneeskunde. Drieëntwintighonderd jaar voor onze jaartelling oogstte, proefde en classificeerde de mythische wijze Shennong wilde medicinale kruiden. Sinds die tijd heeft de Chinese kruidengeneeskunde zich ontwikkeld van een rudimentaire, empirische praktijk tot een verfijnde, systematische methode van classificatie en receptuur met meer dan zesduizend stoffen, waarvan er ongeveer driehonderd voor alledaags gebruik zijn. Intussen verwerft de chinese kruidengeneeskunde in Nederland steeds meer de erkenning die deze wetenschap verdient, zowel vanuit de overheid, als in het moderne en klinische onderzoek naar de werking ervan. Beheersing van de kruidengeneeskunde is een studie die vele jaren vereist. Uw therapeut zet ze in als zelfstandige behandelmethode, of ter ondersteuning van de acupunctuur en/of tuina-massage.

In de kruidenformules zitten extracten van planten, mineralen of soms dieren. De kruidenformule wordt nauwkeurig afgestemd op de individuele patiënt, de diagnose vormt hierbij het uitgangspunt voor de te volgen strategie.

 

Lees verder over…

behandelknopAbehandelknopTbehandelknopM