Tijdens de behandeling met Medische Qigong is er geen sprake van fysieke aanraking. Ik beïnvloed de stroom van Qi door middel van mijn eigen vibratiekracht en mentale kracht. Kort samengevat gaat het in de Medische Qigong hierom: ziekteverwekkende factoren (binqi) worden afgevoerd via de yang-meridianen: dit wordt gedaan met behulp van Xie-technieken, en aan de zwakke gebieden of organen in het lichaam wordt kracht gegeven met behulp van Bu-technieken.

Medische Qigong kent een verfijnd diagnostisch systeem: voelen met de handen (Wind, Kou, Hitte, Damp, Stagnatie, Qileegte kunnen zonder aanraking worden gevoeld), kijken in het lichaam van de cliënt met behulp van het derde oog, en invoelen van het lichaam van de cliënt met behulp van het eigen lichaam. Aan het verwerven van deze vaardigheden ging een lange scholing vooraf: ik volgde gedurende 10 jaar Qigong- en Taijiles bij Ruud Raaijmakers en rondde zijn uitgebreide scholing Medische Qigong af in 2012. Daarna oefende ik verder: op dit moment volg ik trainingsweekends bij meester Shen Jin, de dochter van de grondlegger van de Buqi-methode, Dr. Shen Hongxun. (Dr. Shen overleed in 2011 en was op zijn beurt de meester van Ruud). De beoefening van Qigong, Buqi en Taiji bij deze leraren hebben mijn diagnostische vaardigheden verruimd en het inzicht in de kruidenformules enorm vergroot. Tevens merk ik dat de effectiviteit van mijn behandeltechnieken acupunctuur en tuina-massage is toegenomen, nu ik gebruik maak van vibratiekracht, in combinatie met mentale kracht.

Deqi wordt sneller opgewekt en er kan een effectieve Bu- of Xie-techniek op het acupunctuurpunt worden toegepast.

Als het lastig is om bij een cliënt een goede diagnose te stellen, kan ik een beroep doen op Ruud Raaijmakers, die met zijn bijzondere talent wat betreft waarnemen van Qi in al zijn verschijningsvormen als het ware een energetische scan van het lichaam van de cliënt maakt, waardoor voor mij de keuze van de juiste kruidenformule wordt vergemakkelijkt. Ik bied deze mogelijkheid van een dubbelconsult aan in mijn praktijk in Vught, tot nu toe zeer tot tevredenheid van de cliënten die er gebruik van maakten.

 

Lees verder over…

behandelknopAbehandelknopTbehandelknopC