Diagnose is de eerste stap bij het oplossen van een medisch probleem, zowel westers als oosters. De diagnostische methoden van de Traditionele Chinese Geneeskunde verschillen nogal van wat we in het Westen gewend zijn. De 4 diagnostische methoden zijn: kijken, voelen, vragen, ruiken. Daarbij gaat het om het kijken naar de kleur van het gelaat, de uitdrukking van de ogen, het voelen van de pols en het bekijken van de tong.

Leon Hammer over Polsdiagnose:

Polsdiagnose kan ook helpen bij het opsporen van problemen voordat er symptomen zichtbaar zijn. Dus zijn Hammer en andere beoefenaars van de methode van mening dat het, samen met de moderne medische technologie, acupunctuur, kruiden, beweging en gezonde voeding, een cruciaal onderdeel is van effectieve preventieve gezondheidszorg. ‘Je hebt toegang tot elk lichaamsdeel en elke lichaamsfunctie, en je kunt het in een heel vroeg stadium zien als er iets mis begint te gaan’, zegt Hammer. ‘In de handen van een kundig persoon is dit het beste preventieve medicijn dat er bestaat. Als ik het voor het zeggen had in de gezondheidszorg, zou ik iedereen twee keer per jaar verplicht een polsdiagnose laten doen.’

Verder let ik op houding, gedrag, emotionele uitingen, klank en uitdrukking van de stem. En er worden een heel aantal vragen gesteld, naar de huidige klachten, ziektegeschiedenis, familie-anamnese, slaappatronen, eetlust, gewicht, stoelgang, spijsvertering, menstruatie, stress. Wat betreft het ruiken zal ik u vragen naar eventuele sterke geur van urine, ontlasting of lichaamszweet. Eventueel wordt de huid gevoeld, naar textuur, vochtigheid, temperatuur en elasticiteit. De spieren worden beoordeeld op kracht en spanning, en de gewrichten op flexibiliteit en beweeglijkheid. Er wordt gekeken naar de houding, en ik kan ‘binqi’ (ziekteverwekkende factoren) signaleren door te voelen met mijn hand. Ook worden een aantal diagnostische punten getest op gevoeligheid.

Volgens de diagnostische principes van de Chinese Geneeskunde zal ik alle symptomen rangschikken en de relaties tussen de symptomen interpreteren, om tot een diagnose en de bijbehorende behandelprincipes te komen. Daarin is de Chinese Geneeskunde uiterst consequent en logisch. Luidt de diagnose bijvoorbeeld: ‘gebrek aan Hart-Bloed’, dan is het bijbehorende behandelprincipe: ‘vul Hart-Bloed aan’. Of luidt de diagnose: ‘Damp-Hite in Lever en Galblaas’, dan is het behandelprincipe: ‘klaar Damp-Hitte in Lever en Galblaas’. In de beschrijvingen van de onharmonieuze patronen worden bewoordingen zoals Volte en Leegte, en begrippen als Damp, Slijm (ingedikte Damp), Wind, Hitte of Kou gebruikt die voor westerse oren nogal vreemd klinken. Ook wordt in de diagnose verwoord op welke manier de beweging van Qi gestoord is en welk Chinees orgaan hierbij betrokken is. Zo kan de diagnose Lever-Qi-Stagnatie aangeven dat het vloeiend verspreiden van Qi en Bloed in het lichaam (een functie van de gezonde Lever) is gestagneerd. U zult als cliënt deze termen niet onmiddellijk begrijpen. Als ik spreek over de Chinese organen zoals Hart, Lever, Long, Milt en Nier, of over de vitale substanties als Qi, Bloed, vloeistoffen dan dient u te beseffen dat dit niet overeenkomt met wat de westerse geneeskunde verstaat onder deze termen.

 

Lees verder…

behandelknopvoorwie

behandelknopkosten